Tercera parada: Kyoto i un parell d’excursions fugaces


Temple Kyomizudera, a Kyoto

La veritat és que Kyoto ens ha desconcertat una mica. Kyoto és terra de temples: en tota la ciutat n’hi ha 2000, una dotzena dels quals són patrimoni mundial de la UNESCO. Axí, quan vam decidir dormir aquí cinc nits, pensàvem que hi trobaríem un munt de barris amb aquelles casetes petites de fusta, aquells carrers estrets i angostos, aquella flaire antiga que es respira als pobles de tota la vida. En comptes d’això, vam tenir la sensació que hi ha molts, molts temples escampats per la ciutat, però que la majoria de carrers que connecten aquests temples són carrers, amb perdó, força anodins.

És cert que ens vam trobar tres inconvenients ben engorrosos: el mal temps (ens va ploure a bots i barrals tres dies), la localització del ryokan, que estava a la quinta punyeta (a posteriori hem vist que potser hauria estat millor dormir a Osaka, tot i que dormir en un ryokan és una experiència interessant i el nostre el portava una iaia molt entranyable que devia tenir més de 80 anys i parlava anglès), i al nostre parer, les males combinacions per moure’s amb transport públic per la ciutat. Tot i així, val la pena anar a Kyoto? Definitivament. Els temples més destacats de la ciutat són, senzillament, espectaculars. A més, sí que hi ha un parell de barris amb alguns carrers antics, i és bonic de passejar-s’hi una estona.

Al Japó ara és temporada alta perquè a la tardor les fulles de molts arbres es tornen d’un roig llampant que et deixen bocabadat. Alguns temples aprofiten aquest període fugaç, que dura poc mes d’un parell de setmanes, per fer-hi jornades d’il·luminacions nocturnes. Passejar pels jardins d’aquests temples de nit és com entrar en un conte de fades.

Jardins il·luminats a la nit

Ens hem adonat que realment hi ha molt pocs occidentals. No sabem si és que hi ha poc turisme occidental, o que els turistes acostumen a venir en viatges organitzats i llavors van tots junts. En part, potser per això ningú parla anglès… En tot el viatge hem conegut exactament dos turistes i un grup d’escolars japonesos que parlessin anglès (els escolars ens van aturar per fer-se una foto amb nosaltres, hehe).

Un dia vam veure a la previsió meteorològica que l’endemà havia de ploure molt i ens vam dedicar a buscar excursions per la regió on no hi plogués. La idea era passar el matí fora i tornar cap a la una o les dues, quan se suposava que ja no plouria a Kyoto. El Gil va proposar anar a Okayama, on hi ha un dels tres jardins més bonics del Japó. Quan ens vam llevar l’endemà, el cel estava ennuvolat però no completament tapat; segurament, va anar fent sol i plovent una mica a estones. Tot i així, el Gil va preferir anar a Okayama, i jo, tot i que no ho veia clar, m’hi vaig avenir. Aquest és el resum de l’excursió des dels dos punts de vista:

«És una magnífica ciutat on hi ha paisatges increïbles i del tot recomanable de passejar-hi. Els jardins del voltant del castell són dels millors del Japó. I, sobretot, s’hi pot anar amb Shinkansen! Ens ho vam pasar molt bé TOTS TRES, sense que cap de nosaltres tingués cap mena de sensació de perdre el temps. Especialment la mama, que li agrada criticar. I així el papa va evitar que la mama es mullés.» (Gil)

«El poc tros d’Okayama que vam veure era més o menys igual de maco que Montcada i Reixac (amb perdó, eh), i entre l’anada i la tornada vam passar-nos quatre hores en un tren. Vam arribar a Kyoto a les 4 de la tarda, ens van tancar als morros el temple que volíem veure, es va fer fosc i quan començàvem a passejar per un dels camins més bonics de la ciutat (on no hi ha ni un fanal, per cert) es va posar a ploure a bots i barrals.» (Sílvia)

Conclusió: si mai veniu al Japó, no feu cas de les previsions meteorològiques: són un fail xD

Tot i això, és cert que el jardí d’Okayama és preciós. No val la pena anar-hi expressament perquè és molt lluny i a Kyoto n’hi ha desenes, de jardins maquíssims, però era molt bonic. Si us pregunteu quant ens va costar la broma, aquesta era la gràcia: tenim una mena d’Eurorail que et permet agafar tants Shinkansen (“AVE” japonesos) com vulguis, i el Gil s’ha proposat arruïnar l’empresa Japan Rail a base d’amortitzar el bitllet anant amunt i avall. Així que almenys ens va sortir gratis 😛

Jardí d’Okayama, molt maco

Des de Kyoto també vam anar a Takao, un poblet de muntanya que durant la tardor rep la visita de milers de turistes i les seves càmeres de fotos. Ens va encantar. És un lloc perfecte per anar a passar el matí (a l’estiu, tot el dia) passejant pel bosc. A més, et poses en forma sí o sí, perquè hi ha més o menys cent milions d’escales per arribar al temple! (Val, potser exagero una mica, però la gent hi arribava esbufegant.) Això sí, hi havia iaios de l’”Insersichi”, com diem nosaltres, per tot arreu, i atrapa’ls! Coi, quina energia que tenen!

Autumn leaves a Takao

La segona excursió fugaç que vam fer des de Kyoto va ser per sopar. Érem a l’estació de Kyoto però no volíem sopar allà a l’estació. Vam decidir que tardaríem molt a arribar al centre de Kyoto amb bus, sopar i tornar a temps per agafar el bus cap al nostre hotel, i al Gil se li va acudir d’anar a Osaka amb Shinkansen, com a part del seu pla per arruïnar Japan Rail. Total, segurament tardaríem el mateix, i almenys no hauríem d’esperar el bus al carrer. Llàstima que el tren no et deixa al centre d’Osaka, sinó en un barri ple d’oficines i res més. Al final vam acabar sopant espaguetis “vegetarians” amb bacó a l’estació d’Osaka xD El més destacat de la ciutat (i us parlem amb coneixement de causa, ja veieu que hi vam passar molt temps!)? Els trens tenen alguns vagons que són només per a dones. Tela!

Proper capítol: Koyasan!


4 respostes a “Tercera parada: Kyoto i un parell d’excursions fugaces”

 1. Quines fotos més boniques. La millor, l’última amb la flamant mama. Realment sí que semblen jardins de contes de fades. M’encanten les dues versions sobre l’excursió d’Okayama, ai papa, ai mama, ai baby, hehehe, què divertit. Espaguettis vegetarians amb bacó? Justament amb bacó, com els vas menjar Sílvia? Seguíu gaudint del viatge i cuideu-vos moltíssim.

 2. que bonic! que boniques les fulles! porteu-me’n una!
  seguiu gaudint!!!

  per cert, ja tinc horaris de Nadal, quan torneu fem un skype o us els passo per mail per veure quan ens podem veure, que en tinc moltes ganes! d’abraçar-vos, i d’explicar-vos novetats (de veritat, no com la tafaneria del darrer cop)

  ja heu vist teatre Kabuki?
  i tu vas menjar bacó? tu??? no m’ho crec, segur que el Gil va treure tots els trossets de Bacó dels fideus…

  molts petons família!

 3. Brutal la il·luminació d’aquell temple. Jo, al anar a l’estiu no vaig tenir ocasió de veure-ho. També heu tingut sort amb les fulles vermelles. De fet, el meu viatge m’hauria agradat planificar-lo pel novembre precisament, hi vaig anar a l’estiu principalment perquè ara estic estudiant. Així que està bé que almenys vosaltres hagueu tingut l’oportunitat d’anar-hi ara! Tot i el fred, penso que és molt millor època: Menys turistes, sense la xafugor horrible de l’estiu (de veritat, incomparable amb cap altre lloc) i amb un aspecte més maco en general.

  Ja tinc ganes de veure les fotos!! Estic segur que en tindreu de molt millors que les que jo vaig fer!

 4. Mama, aquestes anècdotes són les que contribueixen a fer que un viatge sigui especial. Perquè el Gil i jo no ens posarem d’acord, però sempre recordarem aquesta excursió amb una gran rialla xD

  Eli, síi, ja farem Skype! El bacó no me’l vaig menjar, el vaig anar apartant. Com que la salsa era de formatge, almenys n’emmascarava el gust. A més, aquestes setmanes m’he fet un tip de menjar caldo de peix, o sigui que ja no em venia d’aquí, hehe

  Xavi, sí que hem tingut sort amb les fulles, perquè a més la gent les va “perseguint” pel país perquè duren molt poc. I no ens estranya, perquè són espectaculars. De tota manera, anar-hi al novembre té alguns inconvenients: també és ple de turistes (potser més que a l’estiu i tot) que volen veure les fulles, en algunes regions fa molt fred (hauríem hagut de portar roba d’hivern), plou molt (tant, que el nostre paraigües ha passat a millor vida) i els dies són curtíssims, o sigui que no pots aprofitar gaire el temps. Nosaltres ens vam llevar a les 7 gairebé cada dia per poder aprofitar al màxim les poques hores de sol (quan en feia). Val molt la pena anar-hi al novembre, però tenint en compte aquests detalls que nosaltres no sabíem 😉

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *